| Registracija | Prijava
ZlatnaVremena

Pocetna » Zdravlje

Najčešće sportske povrede kod dece.

  Pregleda: 678
 Dodao/la: 
Мачор
 Datum: 2012-03-12
 Ukupno komentara: 0

Ocena: 5.0/1

PODELI SA PRIJATELJIMA


                          
Lepo vreme i sportske aktivnosti savršena su prilika da dete provede dan na otvorenom. Ali nakon zime i dugog vremena mirovanja povrede su česte. Kako da ih predupredite i tretirate i koliko traje oporavak, objašnjava dr Katarina Ljubinković, fizijatar Doma zdravlja "Stari grad".

- Koštano-mišićni sistem se kod dece u potpunosti formira tek sa završetkom rasta - kaže dr Ljubinković i dodaje da svaka povreda osetljivog mišićno-koštanog sistema može da bude ozbiljna kako po stepenu povređivanja, tako i po dužini lečenja. A ako se ne leči, može da dovede do trajnih oštećenja.

POVREDE STOPALA
Uganuće skočnog zgloba je najčešća povreda donjih ekstremiteta i čini 15 odsto svih povreda u sportu, kaže fizijatar.
Ako dete povredi stopalo ili skočni zglob, stavite mu led na povredu što pre i odmah ga odvedite kod lekara. Noga treba da bude u blago podignutom položaju. Led stavite u kesu, a zatim preko platna direktno na povredu. Obloge menjate na svakih 10 minuta.
- Kod ovakvih povreda najčešće su potrebni imobilizacija i mirovanje. To podrazumeva prestanak bavljenja sportskom aktivnošću. Lekar će na osnovu procene težine povrede na povređeni deo staviti ili fiksacioni zavoj ili gips i odrediti vreme mirovanja - priča dr Ljubinković i dodaje da je tokom mirovanja bitno da se radi set vežbi za jačanje mišića natkolenice, odnosno neozleđenog tkiva, koji vrlo brzo kada nisu aktivni gube snagu i obim.

Prevencija:
Prevencija uganuća je veoma važna. Osetljivo mesto mora se bandažirati, a za sport je obavezna odgovarujuća patika. Trčite samo po mekoj podlozi, ne po betonu. Posledice nesprovedene terapije su otok, bol i nestabilnost zgloba, te često povređivanje istog zgloba. U starijem uzrastu ponavljane povrede dovode do ranog degenerativnog procesa.

- Noga se pozicionira 30 stepeni iznad karlice (treba postaviti jastuk na krevet ispod potkolenice) da biste olakšali smanjivanje otoka. Kod lakših povreda primenjuje se masaža ledom, hladni i alkoholni oblozi - kaže dr Ljubinković.
Ukoliko je u pitanju imobilizacija zavojem, led u kesi može da se stavlja na otok preko zavoja 5-10 min. par puta dnevno.
Po skidanju imobilizacije preporučuje se pregled kod specijaliste za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Moguće terapije su krioterapija i vežbe, a kod težih povreda elektroterapija.
- Rehabilitaciju je uvek potrebno sprovesti u potpunosti da bi se tkivo tetiva i mišića što pre oporavilo i ojačalo za sportske napore da ne bi došlo do ponovnog povređivanja - savetuje naša sagovornica i preporučuje da se u ranoj fazi oporavka dete bavi plivanjem, a zatim da se postepeno uvodi vožnja bicikla.
Trčanje i skokovi su dozvoljeni tek nakon potpunog oporavka.

POVREDE KOSTIJU
Naprsnuća koštano-zglobnih struktura ne vide se golim okom i zato je i kod najmanje sumnje na povredu obavezna dijagnostika rendgenom.
- Ono što možete da primetite jeste da je mesto gde je došlo do naprsnuća uvek bolno na dodir, kao i na pokrete. Otok i podliv mogu ali ne moraju uvek biti izraženi - kaže fizijatar.

UGANUĆE ZGLOBA I KOLENA
Pri nagloj promeni pravca tokom trčanja i pri skakanju uglavnom dolazi do povreda kolena. Najčešće su u pitanju prekomerna istegnuća mekih tkiva (mišića i ligamenata), ali bez promene u položaju kostiju koje čine zglob.
Posledice su bol i otok povređenog zgloba. I ovde se primenjuje imobilizacija, a nakon imobilizacije, slede krioterapija i vežbe. Tek nakon završene terapije može da se odredi kada dete može ponovo da krene na treninge.
- Veoma ozbiljne povrede kolena podrazumevaju povrede unutrašnje strukture kolena, meniskusa i unutrašnjih ligamenata kolena, najčešće pri naglom okretanju kolena. Ortoped određuje način lečenja.
Nekad je potrebno uraditi snimanje magnetnom rezonancom. Teže povrede zahtevaju operativno lečenje - zaključuje dr Ljubinković.

Samo registrovani korisnici mogu da komentarisu na sajtu
[ Registracija | Prijavi se ]Sport [0]
Film [0]
Zanimljivosti [18]
Nauka [0]
Tracevi [0]
Ljubav i Sex [5]
Estrada i Tv [1]
Zdravlje [4]


Molimo vas da ocenite bas onako kako vi mislite

Total of answers: 287


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0Prijatelji Sajta

Popularni Linkovi

Razmena Linkova

Pravila

  • Pravilnik
  • DMCA